با اعلام نتایج عملکرد 6 ماهه اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی کردستان
نظارت های مستمر و سرزده دامپزشکی کردستان عامل اطمینان خاطر شهروندان از مصرف فرآورده های خام دامی
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی کردستان در روز دوشنبه 5 آبان 99 آمار 6 ماهه عملکرد بر مراکز تولید، نگهداری، عرضه و فروش فرآورده های خام دامی را در 16 بند اعلام کرد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کردستان، رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی کردستان در روز دوشنبه 5 آبان 99 آمار 6 ماهه عملکرد بر مراکز تولید، نگهداری، عرضه و فروش فرآورده های خام دامی را در 16 بند اعلام کرد.
دکتر محمد طاهر پارسافر رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی کردستان گفت با توجه به ضرورت اعمال وظایف قانونی سازمان دامپزشکی کشور در تامین، حفظ کیفیت و سلامت فرآورده خام دامی و نظارت بهداشتی بر مراکز عرضه فرآورده خام دامی توسط اداره کل دامپزشکی و نقش مهم اقدامات در تامین سلامت و امنیت غذایی، گزارش اقدامات اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دامپزشکی کردستان در 6 ماهه 99 به شرح زیر می باشد:
1- ارزیابی عملکرد شبکه های دامپزشکی در حوزه نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی:
در راستای بهبود و ارزیابی عملکرد شبکه های دامپزشکی و اطمینان از رعایت دستورالعمل های ابلاغی سازمان دامپزشکی کشور و نظارت بر اجرای آنها و بررسی وضعیت بهداشت عمومی، بصورت سرزده از شهرستان های تابعه استان بازدید و پس از بررسی وضعیت و به تناسب اصلاح نواقص، عملکرد شبکه های دامپزشکی ارزیابی و اقدامات لازم بر اساس قوانین و مقررات موجود انجام می شود. در این خصوص 75 بازدید نظارتی بعمل آمده و پس از هر بار بازدید گزارش خبری تهیه، نواقص به شهرستان اعلام و نمره شهرستان در ارزیابی عملکرد شش ماهه اداره کل لحاظ شده است.
2- کشتارگاه های دام و طیور:
در حال حاضر گوشت قرمز مصرفی استان از محل استحصال در 4 کشتارگاه سنتی، 2 کشتارگاه نیمه صنعتی و یک کشتارگاه صنعتی تامین می گردد. وجود 6 کشتارگاه صنعتی طیور در شهرستان های دهگلان، سنندج، مریوان، سقز، کامیاران و بانه توانسته است نیاز استان را در خصوص خدمات رسانی به مرغداری ها و تولید گوشت مرغ بهداشتی مرتفع نماید.
استقرار مستمر بازرسان گوشت دامپزشکی در کشتارگاه های استان، عامل اساسی سلامت گوشت استحصالی به بازار می باشد. علاوه بر بازدیدهای شبکه دامپزشکی شهرستان ها، 50 مورد بازدید توسط اکیپ های نظارتی ستاد از کشتارگاه های دام و طیور انجام شده است. از مقدار 14 میلیون و 596 تن گوشت مرغ تولید شده در کشتارگاه های طیور استان میزان 135 تن و از مقدار 4001 تن گوشت قرمز تولید شده در کشتارگاه های دام استان میزان 42 تن فرآورده های غیر قابل مصرف توسط کادر فنی بهداشتی کشتارگاه های استان ضبط و از چرخه مصرف انسانی خارج شده است. 186 نمونه جهت نظارت بر صادرات مرغ منجمد در کشتارگاه های طیور و نظارت بر محصولات تولیدی در کشتارگاه های دام و طیور اخذ شده است.
3- نظارت بر مراکز عرضه فرآورده های خام دامی:
با وجود 3070 مرکز عرضه فرآورده خام دامی در استان، بازرسین نظارتی دامپزشکی استان توانسته اند 84993 نوبت بازدید از مراکز عرضه فرآورده خام دامی، قصابی ها، مرغ فروشی ها و رستوران ها داشته باشند که در این بازرسی ها تعداد 5574 مورد غیر بهداشتی تذکر داده شده و تعداد 311 پرونده تخلف نیز تشکیل و به مراجع قضایی معرفی شده اند. در همین راستا میزان 63 تن فرآورده خام دامی غیر قابل مصرف از مراکز مذکور جمع آوری و معدوم سازی شده است.
4- تشدید نظارت بر مراکز عرضه در ایام نوروز و مناسبت ها:
برای اطمینان شهروندان از تهیه فرآورده های سالم و بهداشتی هر ساله در ایام نوروز، عید قربان، ماه مبارک رمضان، ایام محرم و شب یلدا تمامی مراکز عرضه فرآورده خام دامی تحت پوشش بازدید های بهداشتی سرزده قرار می گیرند.
5- کنترل و نظارت بهداشتی بر 24 کارخانه تولید خوراک دام طیور و آبزیان:
نظارت و نمونه برداری های مستمر و سرزده از مواد اولیه وارد شده به کارخانه و محصولات تولیدی و انجام آزمایشات لازم در آزمایشگاه های مورد تایید بطور مرتب انجام شده است. در طرح تشدید نظارت بر کارخانه های خوراک علاوه بر 75 مورد بازدید ماهیانه شبکه های دامپزشکی، توسط اکیپ های نظارتی اداره کل از 15 کارخانه بازدید و ممیزی به عمل آمد. نواقص شناسایی و بازه زمانی مشخص برای رفع آنها مشخص شده است. 132 نمونه تحت نظارت مسئول فنی بهداشتی و کارشناسان دامپزشکی از کارخانه های خوراک اخذ شده است. 9385 کیلوگرم مواد اولیه و محصولات تولیدی ضبط شده است.
6- نظارت بر 24 مرکز بسته بندی و قطعه بندی و نگهداری فرآورده های خام دامی:
علاوه بر بازدیدهای شبکه های دامپزشکی،12 مورد بازدید توسط اکیپ های نظارتی اداره کل بعمل آمده ممیزی لازم انجام و نواقص طی مکاتباتی به مسئولین فنی بهداشتی و مدیریت آنها اعلام شده است. 635 نمونه جهت نظارت بر صادرات و نظارت بر محصولات تولیدی و تضمین سلامت آنها اخذ شده است.
7- اقدامات جهت بهبود کیفیت شیر خام:
795 مورد بازدید از کارخانه های لبنی، دامداری های صنعتی، سنتی، مراکز جمع آوری شیر و مراکز عرضه شیر خام بعمل آمده، 45 مورد ممیزی انجام و 1845 نمونه اخذ شده است. 621 لیتر شیر غیر قابل مصرف ضبط و معدوم شده است. در راستای بهبود کیفیت شیر خام اقدامات لازم جهت ساماندهی ماشین های حمل، مجوز حمل و نظارت بر رعایت ضوابط در مراکز و واحدهای تحت پوشش در حال انجام است.
8- ساماندهی انبارهای نگهداری مواد اولیه خوراک دام:
در 4 انبار از 5 انبار نگهداری مواد اولیه، با پیگیری اداره کل، مسئولین فنی بهداشتی مستقر شده اند و نواقص انبارها بصورت مکتوب به مدیریت جهت رفع آنها در فرصت زمانی مشخص ابلاغ شده است.
9- صدور و تمدید پروانه بهداشتی تاسیس، پروانه بهداشتی بهره برداری، پروانه ساخت و تولید محصولات:
صدور و تمدید 3 فقره پروانه بهداشتی تاسیس ، 18 فقره پروانه بهداشتی بهره برداری، 36 فقره پروانه ساخت و 12 فقره پروانه تولید محصولات مراکز تحت پوشش
10- نظارت و پیگیری اعمال ضوابط بهداشتی – قرنطینه ای و امنیت زیستی در 7936 واحد اماکن دامی:
491 مورد بازدید جهت ممیزی و نظارت بر استانداردها، ضوابط و اجرای قوانین و مقررات بهداشتی در واحدهای اماکن دامی انجام شده است.
11- اجرای طرح پایش باقیمانده های دارو، سموم، فلزات سنگین و رنگ ها:
اخذ 58 نمونه از مزارع پرورش زنبورعسل، گاوداری های شیری و مزارع پرورش ماهیان سردآبی و اجرای طرح پایش باقیمانده های دارو، سموم، فلزات سنگین و رنگ ها در عسل، شیر خام و ماهی قزل آلا.
12- تامین بهداشت ناوگان حمل و نقل:
صدور و تمدید پروانه بهداشتی475دستگاه خودروی حمل جهت ارتقاء بهداشت ناوگان حمل دام و فرآورده های خام دامی.
13- اجرای طرح ارتقاء کیفیت و تضمین سلامت تخم مرغ:
برگزاری جلسات توجیهی برای مدیران و مسئولین فنی بهداشتی مراکز پرورش واحدهای تخمگذار، بسته بندی تخم مرغ، مراکز نگهداری و توزیع و اطلاع رسانی کتبی به متصدیان واحدهای عرضه تخم مرغ، برخورد با مراکز عرضه تخم مرغ فاقد هویت و ضبط و معدوم سازی 1700 کیلوگرم تخم مرغ، الزام ماشین های حمل تخم مرغ به رعایت اخذ مجوز و زنجیره سرد.
14- اجرای طرح ارتقاء گوشت مرغ در کشتارگاه های طیور:
در همه کشتارگاه های طیور استان بر اساس دستورالعمل سازمان دامپزشکی کشور طرح ارتقا گوشت مرغ انجام شده و مستندات آن به سازمان دامپزشکی کشور ارسال شده است.
15- اجرای طرح نمونه برداری حاکمیتی از مراکز تحت پوشش و تامین اعتبار آن:
طرح نمونه برداری نظارتی از آب و محصولات تولیدی مراکز تحت پوشش در استان کردستان با هدف تضمین سلامت فرآورده های خام دامی و محصولات مراکز تولیدی، بررسی وضعیت مراکز تحت پوشش دامپزشکی استان کردستان و بهبود عملکرد آنها، تعیین مخاطرات بهداشتی و اولویت بندی مخاطرات و پاسخ به نگرانی های بهداشتی عموم مردم با تامین اعتبار مورد نیاز در حال اجرا است. در کشتارگاه های دام و طیور و کارگاه های بسته بندی و قطعه بندی استان بیش از 30 نوع محصول شامل گوشت مرغ، گوشت قرمز، ماهی، تخم مرغ و در کارخانه های خوراک دام، طیور و آبزیان 20 نوع محصول تولید می شود که نظارت بر این محصولات بویژه نظارت حاکمیتی اهمیت ویژه ای در تامین بهداشت عمومی جامعه دارد. اجرای این طرح علاوه بر بازدیدهای ادواری و نمونه برداری است که بصورت مستمر توسط دامپزشکی جهت نظارت بر این مراکز انجام می شود.
16- اقدامات درحوزه قرارداد مسئولین فنی و ناظرین بهداشتی مراکز موضوع ماده 2 آئین نامه اجرایی نظارت بهداشتی:
با عنایت به مجموعه اقدامات و پیگیری های بعمل آمده و تعامل پویا و موثر با متصدیان و کارفرمایان و مسئولین فنی و دستیاران ناظر بهداشتی و توجیه مناسب و در راستای نظارت بر فرآورده های تولیدی و کنترل کیفی و بهداشتی و اجرای مقررات تولید و تضمین کیفیت و سلامت تولید، در 98 درصد از مراکز تحت پوشش و با بکارگیری 97 نفر دستورالعمل ماده 19 اجرا گردیده و در 2 درصد مراتب از طریق مراجع قضایی در حال پیگیری است.
17- استقرار سامانه های نظارتی در واحدهای تولیدی، توزیعی، عرضه و خدمات مرتبط با دامپزشکی:
اطلاعات کشتار دام و طیور استان به صورت روزانه ثبت می شود و اقدامات لازم جهت تکمیل و به روز رسانی آن در حال انجام است.