هشدار بهداشتی به مرغداران استان کردستان
دکتر صابر صلواتی رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های طیور دامپزشکی استان کردستان در مورخه 26 اردیبهشت سال 1400 خطاب به مرغداران گوشتی استان، با عنایت به بروز خشکسالی سال جاری و شیوع بیماری های تنفسی از جمله برونشیت عفونی از ابتدای سال جاری در سطح کشور و استان، مطالبی را تحت عنوان هشدار بهداشتی در خصوص بیماری برونشیت عفونی بیان کرد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کردستان، دکتر صابر صلواتی رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های طیور دامپزشکی استان کردستان در مورخه 26 اردیبهشت سال 1400 خطاب به مرغداران گوشتی استان، با عنایت به بروز خشکسالی سال جاری و شیوع بیماری های تنفسی از جمله برونشیت عفونی از ابتدای سال جاری در سطح کشور و استان، مطالبی را تحت عنوان هشدار بهداشتی در خصوص بیماری برونشیت عفونی بیان کرد.
وی افزود برونشیت عفونی یک بیماری حاد و فوق العاده واگیر دستگاه تنفسی طیور است که با رال های تنفسی ، سرفه، عطسه و ترشحات بینی مشخص می شود. این بیماری باعث کاهش وزن و افزایش ضریب تبدیل شده و در صورت همراه شدن با سایر بیماری های طیور که باعث تورم کیسه های هوایی می شوند باعث حذف لاشه در کشتارگاه می شود. طیور در تمام سنین نسبت به ویروس حساس هستند اما بیماری در جوجه های جوان شدیدتر بروز کرده و باعث مرگ و میر می شود. مرگ و میر اواخر دوره پرورشی در طیور گوشتی، ناشی از عفونت های ثانویه باکتریایی است که متعاقب آسیب وارده به دستگاه تنفس توسط ویروس برونشیت اتفاق می افتد. جزء بیماری هایی است که در طیور هیچگاه نباید از آن غافل بود. این بیماری در گله های طیور مکررا دیده می شود، با این وجود تمامی پرورش دهندگان طیور از حضور آن در گله خود آگاه نمی شوند. از طرفی این بیماری عاملی برای مستعد کردن گله به سایر بیماری های شدیدتر و جدی تر است که تلفات و زیان فراوان مرغداران را در پی دارد.
صلواتی ادامه داد بعضی از سویه های ویروس فوق العاده نفروپاتوژنیک هستند و می تواند موجب مرگ و میر 25% پرندگان جوان گله شود. میزان تلفات طیور تحت تاٍثیر عواملی مانند سویه ویروس، میزان ایمنی پرنده، سن پرنده، جنس، نژاد و وجود بیماری های ویروسی همزمان مانند، آنفلوآنزا یا نیوکاسل می توان به افزایش تلفات چشمگیر بیماری منجر شود. ویروس بیماری به سرعت بین جوجه های یک گله منتشر و بشدت واگیردار است و دارای دوره کمون کوتاهی است. ظرف 24-48 ساعت علائم بالینی بروز پیدا می کند.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های طیور دامپزشکی استان کردستان بیان داشت رعایت اصول بهداشتی در واحدهای گوشتی (بیوسکوریتی) مهمترین عامل پیشگیری و کنترل بیماری های مشکل ساز در بین واحدهای مرغداری محسوب می شود. همچنین تامین هوای مناسب (شامل رطوبت و حرارت)، رعایت برنامه واکسیناسیون و استفاده از واکسن های واریانت و ضد عفونی مناسب بین دوره در پیشگیری از بیماری بسیار حائز اهمیت است. در شرایطی که سویه متداول منطقه شناخته شده نیست، بهتر است حداقل از دو سویه متفاوت در دو نوبت واکسیناسیون اسپری یک روزگی و قطره چشمی یا آشامیدنی در 14 روزگی استفاده کرد.
نامبرده اظهار داشت بیماری برونشیت عفونی یک بیماری ویروسی است و درمان خاصی برای آن نمیتوان درنظر گرفت ولی درمانهای حمایتی و یکسری از برنامه های مدیریتی جهت بهبود وضعیت گله توصیه میشود.
همچنین ایشان ضد عفونی کردن بین دوره را از اهم اقدامات در پیشگیری از این بیماری اعلام کرد و افزود ویروس بیماری برونشیت عفونی به ترکیبات چهارتایی آمونیوم، الکلها، ترکیبات کلره و یده، گلوتارآلدهید، فرمالدئید و ترکیبات پراکسید هیدروژن، طی مدت زمان توصیه شده حساس است. با توجه به درگیر شدن دستگاه تنفسی، ضد عفونی هوا در بیماری برونشیت به روند بهبود و درمان کمک کننده است.
با توجه به اینکه علائم بیماری برونشیت با سایر بیماری ها مشترک بوده و اختصاصی ویروس برونشیت نیست و معمولا عوامل دیگر مانند نیوکاسل، آنفلوآنزای تحت حاد (H9N2 ) و مایکوپاسموز و کلی باسیلوز توام با برونشیت بروز می کند، تفکیک بیماری برونشیت از سایر بیماری ها و یا علت اصلی بودن آن به سادگی قابل اثبات نیست و نمی توان تمام ضایعات ناشی از یک سندرم تنفسی را به یک عامل مثل برونشیت نسبت داد.
دامپزشکی استان کردستان ضمن درخواست ارتقاء امنیت زیستی واحدهای پرورشی توسط بهره برداران گرامی، توصیه کرد به منظور پیشگیری و مواجهه احتمالی با این بیماری های ویروسی، ضمن گزارش سریع هر گونه تلفات پیش رونده به شبکه های دامپزشکی، تمهیدات بهداشتی – قرنطینه ای بیش از پیش توسط مرغداران لحاظ گردد.