مرغداران با آغاز فصل سرما بیماریهای ویروسی طیور را جدی بگیرند

به گزارش روابط عمومی ادارهکل دامپزشکی استان کردستان، رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان مریوان ضمن هشدار به مرغداران اظهار داشت: استرس سرمایی یکی از عوامل تضعیفکننده سیستم ایمنی طیور پرورشی بوده و در چنین شرایطی پرنده بیشتر در معرض عوامل ویروسی و باکتریایی قرار میگیرد.
دکتر کیوان نوری در ادامه افزود: لازم است توصیههای زیر توسط تولیدکنندگان مرغ گوشتی جدی گرفته شده و در جهت اجرایی ساختن آنها نهایت دقت و تلاش خود را بکار گیرند تا تلفات ناشی از بیماریهایی همچون نیوکاسل، آنفلوآنزا، آنگارا، برونشیت و ... به حداقل برسد؛
۱. کنترل پرندگان آزادپرواز و جوندگان: باتوجه به اینکه این جانوران منبع و مخزن انواع عوامل بیماریزای میکروبی هستند؛ مرغدار میبایست با ایجاد حصار، فنس، نصب توری مناسب روی پنجرهها، بتون ریزی محوطه مرغداری، محصورسازی انبار دان، ماشینیسازی انتقال خوراک از انبار به سالن پرورش و ... هم ورود پرندگان آزادپرواز و جوندگان را کنترل کنند و هم دسترسی آنها را به جیره قطع نماید.
۲. مدیریت صحیح گرمایش، رطوبت و تهویه سالنها: هرگونه استرس حرارتی میتواند زمینه را برای ظهور و بروز بیماریها در مرغداری فراهم کند. لذا مرغداران میبایست قبل از جوجهریزی صحت عملکرد هیتر، سوخترسان، هواکش، رطوبتساز و ... را بررسی و تجهیز نمایند.
۳. کنترل ورود افراد، وسایل و نهادهها: مدیر مرغداری حتیالامکان در طول دوره پرورش ورود افراد متفرقه به مرغداری را ممنوع نماید و خودروهایی که خوراک یا نهاده را به مرغداری حمل میکنند را پس از عبور از حوضچه ضدعفونی، آن را به واحد ورود داده و قبل از تخلیه نسبت به داشتن گواهی حمل بهداشتی-قرنطینهای آن، اطمینان حاصل نمایند.
۴. اجرای برنامه واکسیناسیون: یکی از راهکارهای اساسی کاهش بیماریهای ویروسی در واحدهای مرغداری، اجرای کامل برنامه واکسیناسیون در طول دوره پرورش میباشد. بویژه اینکه واکسیناسیون بصورت تزریقی برعلیه نیوکاسل، نه تنها امکان ابتلا به این بیماری مهلک را از بین برده بلکه در صورت درگیری، تعداد تلفات نیز بسیار پایین خواهد بود.
۵. امحا و معدومسازی طیور تلف شده: کوره لاشهسوز یا چاه دفن تلفات، لازمه بسیار مفید و مهمی جهت جلوگیری از گسترش و پراکنده شدن عوامل بیماریزا بوده لذا مرغدار قبل از جوجهریزی میبایست نسبت به تأمین و تجهیز آنها اقدام نماید.
۶. گزارش هرگونه تلفات نامتعارف به اداره دامپزشکی: مرغدار میتواند با گزارش سریع هرگونه تلفات نامتعارف به شبکه دامپزشکی، باعث جلوگیری از اشاعه آلودگی در منطقه شود. اداره دامپزشکی علاوه بر نمونهگیری و ارسال به آزمایشگاه، اطلاعرسانی لازم را به سایر واحدها جهت تشدید اقدامات بهداشتی-قرنطینهای انجام خواهد داد.
۷. عقیمسازی کود پایان دوره: کود مرغی پایان دوره پرورش منبع و مخزن کاملی از انواع باکتریها، ویروسها، انگلها و قارچها میباشد و چنانچه بدون عقیمسازی بارگیری و انتقال داده شود، عوامل بیماریزای آن از طریق جریان باد در کل منطقه پراکنده گشته و بدین سان اشاعه آلودگی را تشدید میبخشد. لذا مرغدار ملزم است پس از پایان دوره پرورش، کود را طبق شرایط اصولی و دستورالعملهای بهداشتی جمعآوری و عقیم نماید و پس از طی مدت تعیین شده آن را بارگیری و حمل کنند.
۸. تهیه جوجه باکیفیت از مزارع مرغ مادر مجاز: مهمترین بخشی که مرغدار باید به آن توجه نماید، تهیه جوجه باکیفیت، خرید از مزرعه مرغ مادر مجاز و تحت نظارت سازمان دامپزشکی میباشد. جوجههای بیکیفیت و به اصطلاح تهسالنی از ایمنیت مناسب برخوردار نبوده و با بروز کمترین استرسی، درگیر انواع بیماریهای عفونی و غیرعفونی میشوند که درنهایت تلفات سنگین و تحمیل خسارت اقتصادی فراوان برای مرغدار و تولیدکننده را بهمراه دارد. مدیر دامپزشکی شهرستان مریوان در خاتمه گفت: اجرای توصیههای فوقالذکر در کنار مدیریت صحیح و سختگیرانه مرغدار، تهدیدات صنعت پرورش طیور را به حداقل رسانده و راندمان و بهرهوری تولید را افزایش میبخشد.