اطلاعیه اداره کل دامپزشکی کردستان به مناسبت عید سعید قربان
ضمن تبریک فرارسیدن عید سعید قربان و با استعانت از خداوند متعال، به منظور تامین سلامت مصرف کنندگان گوشت و آلایش استحصالی از دامهای قربانی، اداره کل دامپزشکی استان کردستان اقدام به اجرای طرح نظارت بهداشتی و شرعی بر ذبح دامهای قربانی می نماید؛
در این طرح که در کلیه شهرستانهای تابعه استان و به شکل کاملا رایگان به مرحله اجرا درخواهد آمد، اکیپهای ثابت و سیار نظارت بهداشتی و شرعی در خصوص بازرسی و معاینه قبل و بعد از کشتار و تائید سلامت و حلیت دامهای قربانی اقدام خواهند نمود.
در این رابطه توجه هم استانیهای عزیز را به نکات زیر جلب مینماید:
1. دام قربانی مورد نیاز خود را از میادین دام و مکانهای موقت عرضه دام زنده در سطح شهرستانهای تابعه که از سوی شهرداریها تعیین شده خریداری نمائید.
محلهای فوق الذکر تحت نظارت بهداشتی اکیپهای دامپزشکی و همچنین سازمان جهاد کشاورزی استان از نظر کنترل قیمتهای مصوب میباشند.
2. حتیالامکان دام قربانی را به منظور ذبح به کشتارگاه دام شهرستان ارجاع و از ذبح دام در منزل، باغ و یا سایر اماکن خودداری نمائید.
کشتارگاههای دام شهرستانهای سنندج، سقز ، بانه، بیجار، دیواندره، مریوان، سروآباد در روز عید قربان آمادگی پذیرش، ذبح و حمل و نقل رایگان لاشه دامهای قربانی را فراهم نموده و با توجه به استقرار اکیپهای دامپزشکی، امکان بهرهگیری از خدمات بازرسی بهداشتی نیز در این محلها میسر میباشد. بعلاوه امکان تخلیه ضایعات ناشی از کشتار دام نیز در کشتارگاهها فراهم است.
3. در صورت تمایل به کشتار در منزل و یا سایر اماکن، حتما قبل از اقدام به ذبح دام با سامانه 1512 دامپزشکی تماس حاصل نموده و از اکیپهای دامپزشکی برای انجام بازرسی بهداشتی دعوت نمائید.
اطمینان از سلامت دام، گوشت و فرآوردههای استحصالی، مستلزم معاینه دام قبل و بعد از کشتار است. بدین لحاظ قبل از اقدام به ذبح با برقراری تماس با دامپزشکی زمینه را برای انجام بازرسی بهداشتی مناسب فراهم نمائید.
4. از ذبح دام در معابر عمومی و خیابانها جدا خودداری نمایید.
5. در تمام مراحل قطعه بندی و بسته بندی گوشت از دستکش استفاده نموده، چاقو و وسایل در تماس با گوشت و آلایش دامی را شسته و ضد عفونی نمایید.
6. حتیالامکان از مصرف سریع گوشت و ضمائم خوراکی دام از قبیل جگر، قلوه و ... خودداری نمائید.
بهترین کیفیت گوشت، پس از نگهداری لاشه حداقل به مدت 24 ساعت پس از کشتار در یخچال به دست میآید. بنابراین سعی نمائید که پس از کشتار، لاشه گوشت و ضمائم خوراکی مربوطه به مدت حداقل 24 ساعت در یخچال نگهداری شده و پس از آن به مصرف خوراکی رسانده شود.
7. پس از کشتار دام، ضایعات و فضولات حاصله را در کیسههای پلاستیکی محکم بسته بندی نموده و مستقیما به مامورین شهرداری تحویل نمائید.
رها سازی ضایعات و فضولات حاصل از کشتار دام در سطح معابر، باعث جذب حیوانات ولگرد ، حشرات موذی و آلودگی محیط زیست میگردد .
8. در صورت عدم تائید بهداشتی دام و یا لاشه مربوطه، به منظور معدوم سازی و یا انجام اقدامات بهداشتی با اکیپهای دامپزشکی همکاری نمایید.
گوشت و ضمائم خوراکی دام بیمار میتواند باعث بروز بیماریهای خطرناک مشترک بین انسان و دام از قبیل سیاه زخم، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو و ... در مصرف کنندگان گردد. در صورت مشاهده هر گونه علائم اینگونه بیماریها در دام زنده و یا بر روی لاشه دام، باید زمینه خارج سازی آنها از چرخه خوراکی فراهم شود. ضمنا این ضایعات به هیچ وجه نباید در اختیار حیوانات قرار گیرد.
9. از برش دادن کیستها و آبسههای موجود بر روی لاشه، دل و جگر خودداری نمائید.