گفتوگوی حکیم مهر با شیردختر دامپزشکی که با دست خالی شغال هار را از پای درآورد/ ۲۰ دقیقه جدال نفسگیر با حیوان درنده
در پی خبری که از سوی هیات مدیره انجمن صنفی مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی استان کردستان به حکیم مهر رسید، متاسفانه با خبر شدیم که «دکتر سولین قادری» مسئول فنی بهداشتی یکی از مراکز پرورش ماهی استان کردستان، زمانی که قصد عزیمت به محل کار خود را داشته، از سوی یک شغال مورد حمله قرار گرفته و زخمی شده است. این خبر ما را بر آن داشت تا با ایشان تماس گرفته و جزئیات ماجرا را پیگیری کنیم.
دکتر سولین قادری» اظهار داشت: زمانی که شغال دست راست من را گرفته بود، من گردن او را گرفتم و در یک لحظه خودم را روی او هل دادم و با زانو روی گردن و قفسه سینه او رفتم. آنجا احساس کردم که مهار شد
حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی:در پی خبری که از سوی هیات مدیره انجمن صنفی مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی استان کردستان به حکیم مهر رسید، متاسفانه با خبر شدیم که «دکتر سولین قادری» مسئول فنی بهداشتی یکی از مراکز پرورش ماهی استان کردستان، زمانی که قصد عزیمت به محل کار خود را داشته، از سوی یک شغال مورد حمله قرار گرفته و زخمی شده است. این خبر ما را بر آن داشت تا با ایشان تماس گرفته و جزئیات ماجرا را پیگیری کنیم.
«دکتر قادری» میگوید: «تا قبل از سال ۹۷، حداقل یک دستگاه دفاعی در حد شوکر یا اسپری به مسئولین فنی میدادند که در مواجهه با خطر از خود دفاع کنند. البته این خطر صرفا ناشی از حیوانات نیست. گاهی اوقات ممکن است در محل کار با بعضی از انسانها هم درگیر شویم و هیچ وسیله دفاعی از خودمان نداریم.»
وی تصریح میکند: «آن روز من توانستم این شجاعت را از خودم نشان دهم و حیوان را تلف کنم، اما شاید اگر شخص دیگری بود، دوام نمیآورد. الان هم واقعا نمیدانم که مبتلا به هاری میشوم یا نه، کمااینکه شاید هاری بگیرم و زنده نمانم.»
حکیم مهر: خانم دکتر، لطفا ماجرا را برای ما شرح دهید.
بنده مسئول فنی یک مجتمع پرورش ماهی در شهرستان سروآباد هستم و ساعت ۹ و نیم صبح روز سهشنبه، سوم آبان در حال عزیمت به سمت محل کار خود بودم. درست در لحظهای که به درب ورودی مرکز رسیدم، یک شغال به من حمله کرد. مجتمع محل فعالیت بنده در طبیعت احداث شده و به همین دلیل تعداد شغال در آن منطقه زیاد است؛ البته معمولا روزها بیرون نمیآیند و شبها به صورت گروهی دیده میشوند اما آن روز از شانس من این شغال ظاهر شد. بر اساس علائم ظاهری حیوان، احساس کردم که مبتلا به هاری است. به من حمله کرد و تقریبا زمانی بین یک ربع تا ۲۰ دقیقه با هم درگیر بودیم. هر چه فریاد و جیغ کشیدم، کسی در آنجا نبود که به کمک من بیاید. اگرچه دست و پای من آسیب دید، اما در نهایت توانستم حیوان را از پا در آورم و جان خود را نجات دهم، چون اگر حمله ادامه پیدا میکرد، زنده نمیماندم.
حکیم مهر: بین یک ربع تا ۲۰ دقیقه درگیر بودید؟
بله. در آن مدت من سعی میکردم که حیوان را با لباس خودم سرگرم کنم که آسیب جدی به من نزند یا حداقل به صورتم آسیب نرسد. اما در لحظهای که دستم را گرفت، من هم به ناچار گردن او را گرفتم و حیوان تعادل خود را از دست داد تا توانستم او را تلف کنم.
حکیم مهر: واقعا چطور توانستید حیوان را از پا درآورید؟
زمانی که شغال دست راست من را گرفته بود، من گردن او را گرفتم و در یک لحظه خودم را روی او هل دادم و با زانو روی گردن و قفسه سینه او رفتم. آنجا احساس کردم که مهار شد و زمانی که دستم را رها کرد، با سنگ به سر او کوبیدم و به این شکل توانستم جان خودم را نجات دهم. شرایط خیلی سختی بود. الان که تعریف می کنم در بیان راحت است و فقط خودم میدانم که بر من چه گذشت و چقدر شرایط بدی بود.
حکیم مهر: بعد از آن چه کردید؟
متاسفانه مسئولین مرکز بهداشت محل کارم حضور نداشتند و من بعد از یک ساعت و نیم به سروآباد منتقل شدم و در آنجا واکسیناسیون انجام دادم. امروز که برای دریافت نوبت دوم واکسن به شهر خودم آمدم، گفتند واکسنی که قبلا زدید، اصولی نبوده و دوباره دوز اول را به من تزریق کردند. من نسبت به مرکز بهداشت سروآباد انتقاد دارم، چون در آن لحظه خون زیادی از من رفته بود و مغزم به درستی فرمان نمیداد. اما اصولیترین و ابتداییترین کار در این حالت، این بود که یک شستوشو با صابون در حد یک ربع برای من انجام میدادند، اما متاسفانه انجام نشد و فقط خودم یک شستوشوی ساده با آب انجام دادم. بعد سرم هاری که به من تزریق کردند، اصولی نبوده و همان جهتی که سرم تزریق کردند، واکسن هم زدند که فکر میکنم اثر آن را خنثی کرده است. این مساله باعث شد که واکسن را دوباره از اول بزنند و باعث نگرانی من شدند.
حکیم مهر: به خونریزی اشاره کردید. چه زخمهایی برداشتهاید؟
هر دو ساق پایم و مچ دستم دچار گازگرفتگی شدند که خونریزی از مچ دستم شدیدتر بود. تاندونهای دستم چون روی مفصل بود، آسیب دیدند. به اورتوپد که مراجعه کردم، گفتند که آسیبدیدگی استخوانهای کف دستت در حد ترک جزئی بوده و خوشبختانه شکستگی نبوده که نیاز به عمل باشد، کمااینکه اگر شکستگی هم بود، نمیتوانستم عمل کنم، چون زخمم باید باز باشد.
حکیم مهر: وضعیت کنونی شما چطور است؟
فعلا بهترم اما همچنان نمیتوانم دست راستم را تکان دهم.
حکیم مهر: از نظر شما مهمترین مشکلات مسئولین فنی بهداشتی چیست؟
اولین مشکل اکثر مسئولین فنی بهداشتی، صعبالعبوری مسیر است. محل کار خود من در دل طبیعت است و من یک مسیر یک ساعته را از شهر طی می کنم تا به محل کار برسم. اگر در گوگل جستجو کنید، سختی مسیر من را بهتر درک میکنید و این مسیر سرشار از خطر است. یادم است که تا قبل از سال ۹۷، حداقل یک دستگاه دفاعی در حد شوکر یا اسپری به مسئولین فنی میدادند که در مواجهه با خطر از خود دفاع کنند. البته این خطر صرفا ناشی از حیوانات نیست. گاهی اوقات ممکن است در محل کار با بعضی از انسانها هم درگیر شویم و هیچ وسیله دفاعی از خودمان نداریم.
واقعیت این است که کار دامپزشکی بسیار خشن است و متاسفانه الان در استان کردستان مجوز وسیلههای دفاعی نمیدهند. در حالی که من از همکاران شنیدم که در استانهای دیگر مثل کرمانشاه مجوز میدهند. اولین درخواست من برای مسئولین فنی و افرادی که در این محیطها کار میکنند، حداقل یک وسیله دفاعی است. آن روز من توانستم این شجاعت را از خودم نشان دهم و حیوان را تلف کنم، اما شاید اگر شخص دیگری بود، دوام نمیآورد. الان هم واقعا نمیدانم که مبتلا به هاری میشوم یا نه، کمااینکه شاید هاری بگیرم و زنده نمانم.
درخواست دیگرم این است که مسئولین به دنبال اجرای ماده ۱۹ باشند تا در قبال این همه سختی که میکشیم، حداقل حق و حقوق ما ضایع نشود. این کوچکترین حقی است که میتوانیم داشته باشیم. من همین جا از اداره کل کردستان تشکر میکنم که مخصوصا در یکی دو سال اخیر، از ما حمایت کردند اما ما نیاز داریم به اینکه ماده ۱۹ به طور کامل اجرایی شود. خود من الان مشکل بیمه دارم و بارها به مرکز یادآوری کردم که بیمه من رد نشده و اگر اتفاقی برای من بیفتد، چه کسی میتواند جوابگو باشد؟ لذا تنها راهحلی که میتواند بخشی از این مشکلات را کم کند، اجرای ماده ۱۹ است. گذشته از اینها، وقتی ماده ۱۹ اجرایی شود، مسئولین فنی راحتتر میتوانند کار خود را به درستی انجام دهند و این مهم با سلامتی مردم هم در ارتباط است. اینکه با قدرت بیشتر کارمان را انجام دهیم و زیر سلطه کارفرما نباشیم. در واقع در برخی استانها مبالغ را تا حد ممکن به تعرفهها نزدیک کردند اما هدف این است که آن ارتباط قطع شود.
حکیم مهر: به ماده ۱۹ اشاره کردید. آیا حقوق شما برابر با ماده ۱۸ پرداخت میشود؟
خدا را شکر در سال جاری ما خیلی در استان حمایت شدیم. قراردادی که من امسال بستم، طبق برآوردی بود که برای حقوق و ضریبهای مسئولین فنی بسته شده بود. اگر چه به مدت چند ماه حقوق من عقب افتاده بود، اما با حمایتهای اداره کل مجبور به پرداخت شدند، با این حال هنوز مساله بیمه من حل نشده است. در واقع ما حمایت میشویم اما درخواست من این است که این حمایت کامل انجام شود و ما این اندازه با کارفرما درگیر نشویم و بحث نکنیم و خیلی مشکلات دیگر پیش نیاید.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
امیدوارم که این صحبتها انعکاس یابد و به گوش مسئولین برسد تا حداقل این شرایطی که برای من پیش آمده، برای هیچ یک از همکاران پیش نیاید و این درخواستهایی که داریم مثمر ثمر واقع شود. تا جایی که بنده اطلاع دارم، شیوع هاری در مناطق سروآباد و مریوان بالاست و این منطقه، حیوان ولگرد واکسینه نشده زیاد دارد. به گفته اهالی آنجا دو هفته پیش، یک فرد دیگر هم در آنجا مورد حمله شغال قرار گرفته است که امیدوارم اداره محیط زیست و دامپزشکی برنامهای برای کنترل این شرایط اجرا کنند.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.