هشدار بهداشتی به مرغداران در خصوص سندرم بیماریهای تنفسی طیور

به گزارش روابط عمومی ادارهکل دامپزشکی استان کردستان، رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور این ادارهکل، با توجه به شرایط جوی و افزایش دما و همچنین مشاهده مواردی از بیماریهای ویروسی از قبیل برونشیت عفونی، نیوکاسل و آنفلوانزای H9 در برخی از مزارع مرغ گوشتی، نکاتی را در خصوص سندرم بیماریهای تنفسی به مرغداران گوشزد نمود.
دکتر صابر صلواتی با اشاره به بروز این سندرم، بیان داشت: کمپلکس تنفسی ناشی از درگیری همزمان گله به یک یا چند ویروس با تظاهر علائم تنفسی از جمله با رالهای تنفسی، سرفه، عطسه و ترشحات بینی و ... مشخص میشود. سندرم تنفسی با منشاء ویروسی، بیماری حاد و واگیر دستگاه تنفسی طیور است که باعث کاهش وزن و افزایش ضریب تبدیل شده و در صورت همراه شدن با سایر بیماریهای طیور موجب بروز تلفات نامتعارف گله میشود. طیور در تمام سنین حساس هستند ولی مرگ و میر اواخر دوره پرورشی در طیور گوشتی، ناشی از عفونتهای ثانویه باکتریایی است که متعاقب آسیب وارده به دستگاه تنفس اتفاق میافتد.
ایشان همچنین تأکید کردند که اجرای اقدامات بهداشتی پیش از جوجهریزی از جمله شستوشو، ضدعفونی و شعلهافکنی دقیق بین دو دوره پرورش، نقشی کلیدی در پیشگیری از بیماری دارد. دکتر صلواتی افزود: عامل این سندرم به ترکیبات ضدعفونی مختلف از جمله ترکیبات چهارتایی آمونیوم، الکلها، مواد کلردار و یددار، گلوتارآلدئید، فرمالدئید و ترکیبات پراکسید هیدروژن حساس بوده و استفاده اصولی از این ترکیبات مطابق دستورالعملهای فنی میتواند در کاهش خطر ابتلا مؤثر باشد. از آنجا که دستگاه تنفسی درگیر است، ضدعفونی هوا نیز در روند درمان و بهبود بیماری مفید خواهد بود.
در ادامه، نکات زیر بهعنوان توصیههای بهداشتی به منظور پیشگیری از بروز سندرم تنفسی در واحدهای پرورشی ارائه میگردد:
1. رعایت فاصله مناسب بین جوجهریزی حداقل به مدت سه هفته
2. اجتناب از هرگونه جوجهریزی بالاتر از ظرفیت مرغداری
3. رعایت کامل مقررات امنیت زیستی از جمله اطمینان از حصارکشی واحد، فعالسازی حوضچه ضدعفونی و کوره لاشهسوز و یا چاه دفن تلفات قبل از جوجهریزی
4. جلوگیری از ورود خودروهای متفرقه در دوره پرورش به واحد از جمله خودروهای فروش مرغ زنده
5. ضدعفونی کلیه خودروهای ورودی به واحد پرورش
6. جلوگیری از ورود افراد متفرقه به واحد از جمله مرغداران، کارگران فارمهای پرورشی، فروشندگان دورهگرد مرغ زنده و...
7. فراهم نمودن شرایط محیطی مناسب پرورش از لحاظ تهویه، دما و رطوبت
8. اعلام سریع هر نوع وقوع بیماری و تلفات به مسئول فنی بهداشتی واحد و یا شبکه دامپزشکی شهرستان
9. فعالسازی کوره لاشهسوز و معدومسازی و دفن بهداشتی تلفات واحد و خودداری از خروج تلفات از واحد مرغداری
10. پایش مستمر گله از لحاظ تیتر ایمنی مناسب جهت برنامهریزی واکسیناسیون
11. رعایت برنامه کامل واکسیناسیون بهویژه در خصوص بیماریهای نیوکاسل، برونشیت، آنفلوانزا و گامبورو و توصیه به انجام واکسیناسیون تزریقی نیوکاسل در واحدهای پرورشی
12. حمل مرغ پایان دوره صرفاً به مقصد کشتارگاههای مجاز و خودداری از فروش هرگونه مرغ به فروشندگان دورهگرد
13. خودداری از خروج کود پایان دوره بهصورت خام