• 1403/03/09 - 08:41
  • تعداد بازدید : 302
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه

مروری بر بیماری دورین (dourine) در اسب

مروری بر بیماری دورین (dourine) در اسب

تهیه کننده: دکتر عبدالرحمن رستمی، سرپرست شبکه دامپزشکی شهرستان مریوان

عامل بیماری: تک یاخته تاژک دار تریپانوزوم اکوئی پردوم(Trypanosoma equi perdum) از راسته تریپانوزوماتیدا

میزبان: اسب و الاغ

ناقلین: بیماری معمولا در اثر مقاربت و در موارد بسیار نادر توسط مگسهای گزنده انتقال می یابد.

توصیف بیماری: دورین بیماری مقاربتی اسب می‌باشد که به طور مکانیکی از طریق جفتگیری و بندرت توسط مگس‌های گزنده انتقال می‌یابد. تریپانوزوما اکویی پردوم در الاغ نیز بروز می‌کند اما بیماری در این حیوان بدون علامت است. ورم دستگاه تناسلی پدید نمی‌آید و پلاکهای پوستی تنها در کمتر از ۱۰ درصد الاغ‌های آلوده دیده می‌شود. ریزش اسپرم در دام نر و ترشحات واژن در دام ماده بسیار شدید بوده و لذا الاغ به‌عنوان مخزن دائمی این عامل بیماری‌زا مطرح می‌باشد.

پراکندگی جغرافیایی: در (شمال سواحل مدیترانه) و جنوب آفریقا، خاورمیانه و آمریکای جنوبی دیده می‌شود.

علائم بیماری: علائم بالینی در طی چند هفته تا چند ماه توسعه می‌یابد. علائم اولیه شامل ترشحات موکوسی چرکی از میزراه در نریان و از واژن در مادیان می‌باشد که سپس با تورم دستگاه تناسلی همراه می‌گردد. متعاقباً پلاک‌های خارش دار و کروی به قطر ۱۰-۲ سانتی متر در روی پوست ظاهر گشته و اسب‌های آلوده بشدت لاغر می‌شوند. فلجی در مرحله آخر بروز می‌نماید که با ورم بخش‌های انتهایی بدن همراه است. میزان مرگ و میر در حیوانات درمان نشده به ۷۰-۵۰ درصد می‌رسد.

اهمیت: تریپانوزوما اکویی پردوم عامل ایجاد مهم‌ترین بیماری مقاربتی در اسب‌ها است و در صورت بروز، باعث ایجاد زیان‌های اقتصادی فراوانی می‌گردد.

پیشگیری: در مناطق بومی پیشگیری میسر نمی‌باشد. آلودگی در حین جفتگیری منتقل شده و الاغ به عنوان میزبان مخزن (بدون علائم بالینی) عمل می‌کند. ریشه‌کنی تنها در صورت به کارگیری روش‌های شدید کنترلی و قرنطینه‌ای برای اسب‌های وارداتی و پرورشی امکان پذیر خواهد بود و اسب‌های ولگرد باید حذف گردند.

 

 

 

 

  • گروه خبری : آموزش و ترویج
  • کد خبر : 320225
کلمات کلیدی
admin ادمین پورتال کردستان

admin ادمین پورتال کردستان

لینک کوتاه